150. rankingturnaus 21.2.2015, Mänttä-Vilppula

Lammelle ensimmäinen tappio Suomessa 4,5 vuoteen – Eriksson Mäntän mestariLauantaina pelattiin Mänttä-Vilppulassa Suomen pöytäjääkiekkoliiton 150. ranking-turnaus ja samalla kaupungista tuli 22. ranking-turnausjärjestäjä. Uudella pelipaikkakunnalla saatiinkin nauttia hyvistä peliolosuhteista ja kovatasoisesta turnauksesta. Kaikkiaan 42 pelaajaa kerännyt turnaus ei suuria yllätyksiä kuitenkaan tarjonnut.

Maajoukkuetaiston kuumentuessa kaikissa sarjoissa kärkinimet saapuvat aina varmasti paikalle. Junioreissa meno oli tuttuun tapaan turkulaisvoittoista, kun kaikki 8 pelaajaa edustivat Turun seudun pöytäjääkiekkoa. Sarjassa nähtiinkin SM-kisojen toisinto, kun välierissä kohtasivat Erikssonin veljekset Kevin ja Aleksi sekä naantalilaiset Jan ja Rene. Edellisen turnauksen tapaan finaalissa kauden kolmannen juniorisarjavoittonsa napannut Kevin kukisti helpohkosti viime vuonna sarjaa suvereenisti hallinneen Jan Pelkosen. Veteraanisarjassa voiton vei helsinkiläinen Jouni Tikkanen, joka SM-kisojen hopean jälkeen on ollut vastustamattomassa iskussa. Hopealle pelasi viimeksi Pieksämäellä 2013 nähty Jari Eskelinen, jonka kisakunto ei ole pelaamattomuudesta kärsinyt. Pronssia voittanut turkulainen Kimmo Eriksson jatkaa sarjan MM-karsinnan kärjessä.

Avoimessa sarjassa 36 pelaajan joukossa oli lähes koko kotimainen kärki. Tämän kauden 15 parhaan joukosta poissa oli vain kolme pelaajaa, joten taistelu maajoukkuepaikoista käy erittäin kuumana. Alkusarjan suurin yllätys oli vahvasti maajoukkuepaikassa kiinni olevan lohjalaisen Santtu Sainion putoaminen finaalisarjasta. Kakkosdivisioonassa voittoon nousi superveteraaneissa kuukausi sitten SM-kultaa voittanut Heikki Tontti. Ykkösdivarin kuninkuus puolestaan matkasi odotetusti tappioitta pelanneelle Sainiolle. Finaalisarjassa peli oli tasaista, mutta lopulta tutut suosikit selvittivät tiensä jatkopeleihin. Juniorikaksikon Eriksson-Pelkonen vanavedessä jatkopaikan lunasti myös Pietarin MM-kisoihin mielivä ennakkosuosikki Ahti Lampi. Finaalisarjan tasaisuudesta kertoo se, että kahden pisteen päähän pudotuspelipaikasta ylsi vielä sijalle 13 jäänyt Sami Hellström.

Ensimmäisen pudotuspelikierroksen viihdyttävimmästä kamppailusta vastasivat Kristian Iso-Tryykäri ja Rene Huhtala, joiden seitsemänteen otteluun asti venynyt trilleri kääntyi lopulta kokeneemman Iso-
Tryykärin hyväksi. Välierissä nähtiin revanssiparit SM-kisoista, kun silloin kullasta taistelleet Jan Pelkonen ja Ahti Lampi taistelivat finaalipaikasta seitsemän ottelun verran ja pronssista SM-
karkeloissa kilpailleet Eriksson ja Iso-Tryykäri tarjosivat niin ikään viihdykettä yleisölle. Historian lehtien havinaa saatiin iltaan mukaan, kun Pelkonen onnistui seitsemännen pelin jatkoajalla kukistamaan Ahti Lammen ensimmäisenä suomalaisena rankingturnauksessa sitten syksyn 2010. Finaalissa nähtiinkin tuttu parivaljakko, kun toista kertaa tällä kaudella avoimen finaalissa kohdanneet juniorit Eriksson ja Pelkonen ratkaisivat Mäntän pimenevässä illassa ranking-pisteiden ja avoimen sarjan pokaalien kohtalon. Finaalissa naantalilaisen Pelkosen eväät eivät kuitenkaan enää riittäneet, vaan voitto matkasi Turkuun Kevin Erikssonille.

Kaikkiaan Mänttä-Vilppulan turnaus oli menestyksekäs uusi aluevaltaus. Potentiaali pöytäjääkiekon jatkumiselle alueella on myös hyvä, sillä tulokassarjassa riitti pelaajia. Keski-Suomen tienoilla olisi ehdoton tilaus pöytäjääkiekko-imperiumille, joten toivottavasti kisajärjestäjät saavat ranking-turnauksen innoittamalla tiellä rakennettua paikkakunnalle säännöllistä pelitoimintaa.

Kauden kuudes turnaus pelataan Naantalissa 11.4. ja kotimainen kausi päättyy toukokuun 16.-17. päivä Varkaudessa ranking-turnaukseen ja seurajoukkueiden Suomen mestaruuskilpailuihin.

Turnauksen tulokset

Avoin sarja

Alkusarjat

Finaalisarjat Divisioonat

Sijoitukset 150_ManttaVilppula.txt
1. Kevin Eriksson

Juniorit

Alkusarjat

Sijoitukset 150_juniorit.txt
1. Kevin Eriksson

Veteraanit

Alkusarjat

Sijoitukset 150_veteraanit.txt
1. Jouni Tikkanen

Tulokkaat

Alkusarjat

Sijoitukset 150_tulokkaat.txt
1. Jani Haapoja