113. rankingturnaus , Helsinki Open, 24.10.2009, Helsinki

Tmej Helsinki Openin valtias
Helsingin olympiastadionilla järjestettiin lauantaina 24.10. vuoden suurin pöytäjääkiekkotapahtuma Helsinki Open. Se keräsi paikalle 75 pelaaja kahdeksasta Euroopan maasta.

Turnauksen ensimmäiset yllätykset nähtiin finaalilohkoissa. Niiden suurimmat yllättäjät olivat Juha Erälaukko ja Timo Toivonen. Erityisesti Erälaukon esitys oli mykistävä, hän voitti oman finaalilohkonsa. Toivosen eteneminen pudotuspeleihin kovasta lohkosta oli myös hieno suoritus. Suomalaisittain finaalisarjat menivät muutenkin loistavasti, kun Ahti Lampi voitti oman lohkonsa. Lisäksi kuusi muuta suomalaista eteni 16 pelaajan pudotuspeleihin.

Pudotuspeleissä meno oli suomalaisille melko kylmää. Toivosen lisäksi viiden muun suomalaisen turnaus päättyi 1.kierroksella. Puolivälieriin selvisi upeaa turnausta jatkaneiden Erälaukon ja Lammen lisäksi Janne Kantola. Puolivälierissä oli Kantolan vuoro siirtyä laulukuoroon, kun turnauksen yksi ennakkosuosikeista Petr Tmej osoittautui liian kovaksi vastukseksi. Lampi sen sijaa eteni ongelmitta välieriin. Erälaukon puolivälierästä ukrainalaista Spivakovskyy'a vastaan muodostui varsinainen nitrosarja, jossa edettiin seitsemännen ottelun jatkoajalle. Siinä huikeasti pelannut Erälaukko oli vahvempi.

Välierissä Lampi kohtasi MM-hopeamitalistin venäläisen Yanis Galuzon. Erälaukon vastustaja oli Tmej. Lampi osoitti että vanhoilla meriiteillä ei ole merkitystä. Hän eteni suvereenin esityksen jälkeen suoraan neljässä ottelussa finaaliin. Toisessa välierässä Erälaukko jatkoi huikeaa taisteluaan, edeten jopa 2-1 johtoon voitoissa. Finaaliin yritys ei aivan riittänyt, sillä sarjan edetessä peliään parantanut Tmej eteni lopulta finaaliin 4-2 voitoin.

Pronssitaistossa Erälaukko venytti ratkaisun kolmanteen otteluun Galuzoa vastaan. Lopulta selvästi pettynyt venäläinen vei kuitenkin pronssin. Vaikka palkintojen osalta Erälaukko jäi nuolemaan näppejä, oli neljäs sija huikea suoritus. Sen arvo on helppo ymmärtää, kun muistaa että ennakkokaavailluissa Erälaukko ei mahtunut edes pudotuspeleihin. ”Kyllähän nuo tappiot välierässä ja pronssiottelussa jäivät hieman kismittämään, mutta olihan vastustajat hyviä. Seuraavalla kerralla aion laittaa ne kuitenkin vielä ahtaamalle.” Kommentoi päivä suurin yllättäjä.

Finaalissa kohtasivat viime vuoden tapaan Lampi ja Tmej. Siinä Lampi näytti uusivan viime vuoden voittonsa näytöstyylin. Neljän pelin jälkeen tilanne oli Lammelle 3-1 ja hän johti ratkaisevalta vaikuttanutta viidettä peliä 2-1 viisi sekuntia ennen loppua. Tmej'n viimeinen hyökkäys tasoitti kuitenkin pelin 2-2, ja edessä oli jatkoaika. Sen vei nimiinsä Tmej, joka tästä sisuuntuneena voitti myös kaksi viimeistä peliä, ja koko turnauksen. Hänestä tuli samalla Helsinki Openin historian ensimmäinen ulkomaalaisvoittaja.

Seuraavaksi rankingpisteistä kisataan jatkuu 28.11. Tampereella. Turnaukseen voi osallistua kuka tahansa, tarkemmat tiedot kisasta ja lajista löydät tältä sivustolta osiosta Kilpailut ->Seuraavat turnaukset.

Janne Ollila

Avoin sarja

Alkusarjat

Finaalisarjat Divisioonat

Sijoitukset 113_avoin_sijoitukset.txt
1. Petr Tmej (CZE)

Juniorit

Playoff

Sijoitukset 113_juniorit_mitalit.txt
1. Oleg Dmitrichenko (RUS)

Naiset

Playoff

Sijoitukset 113_naiset_mitalit.txt
1. Minerva Martiskainen (FIN)

Veteraanit

Playoff

Sijoitukset 113_veteraanit_mitalit.txt
1. Dmitriy Belavin (RUS)